14. Päivällinen/iltaruoka

Cena

Iltavuoro alkaa yleensä kello 18.30, jolloin kaikki työntekijät seisovat kahdessa rivissä pääovien edessä ottamassa asiakkaita vastaan. Iltaruualls tulee olla paikalla viimeistään 18.25 seisomassa rivissä.
Välillä voi alkaa myös esimerkiksi 17:00, jolloin mennään auttamaan sulkemaan lounasravintolan baari ja sen jälkeen vasta yläkerran ravintolaan.

Iltavuoro alkaa katsomalla missä rangossa työskentelee ja asiakkaiden tullessa pomot antavat merkin kun lähdetään omille rangoille.

Ensimmäisenä rangolle saapuessa aletaan ottamaan juoma timauksia asiakkailta. Pöydissä on juomalistat ja asiakkaat valitsevat mitä haluavat ja antavat huonekortin joka luetaan tietokoneelle, johon on merkitty tarvittavat juomatilaukset. Kortteja on kolme erilaista, valkoinen (johon ei kuulu juomia ja tällöin tietokone tulostaa kuitin johon tarvitaan asiakkaan allekirjoitus), sininen(all in clusive johon kuuluu lähes kaikki juomat, paitsi harvat kalliit joista heidän täytyy maksaa erikseen) dekä tummanharmaa (joka kustantaa täydellisesti kaiken ja pomojen mukaan nämä asiakkaat ovat maksaneet liikaa).


Juomat haetaan ja viedään asiakkaiden pöytään.
Jos asiakas on tilannut viiniä tai pullon cavaa ne avataan vasta asiakkaan pöydässä ja myös viinilasit tuodaan samalla pöytään.
Juomista kaikki muut kaadetaan vasta pöydässä asiakkaalle, paitsi jos on tilannut vain yhden lasin viiniä, cavaa tai mehua. Ne kaadetaan sivupöydällä ja viedään tarjottimen kanssa pöytään.


Asiakkaan annetaan maistaa viiniä ja jos se on hyvää toivotetaan mukavaa iltaa ja ruokahalua sekä siirrytään seuraavaan tilaukseen. Näin toimitaan aina kun uusi tai uudet asiakkaat tulevat.

Juomatilauksien loputtua aletaan kiertelemään omaa rangoa ja keräämään tyhjiä lautasia. Aina kun asiakkat ovat poistuneet pöydästä pöytä tygjennetään ja siihen vaihdetaan pöytäöiina sekä uudet aterimet, servetit sekä vesilasit ja laitetaan juomakartta. Näin pöytä on taas valmis seuraavia asiakkaita varten.


Iltapala siis koostuu juomatilauksista ja lautasten sekä lasien keräämisestä.
Lautasten sekä kulhojen paikka illallisella

Lasien paikka

Illallisen loppuvaiheessa täytetään aterin tarjotin (jokaisella rangolla oma), vesi-, viini-, cava- sekä kaljalasit täytetään ainoastaan rangolle numero 1 ja muilta rangoilta sekä terassilta kaikki lasit viedään sisälle keittiiöön pois aamupalan tieltä.
9 aikaan aletaan valmistelemaan aamupalaa. Haetaan blondakset, kahvikupit, kahvilautaset, haarukat, veitset sekä lusikat. Asetellaan ne pöytään ja tämän jälkeen haetaan sokerit ja laitetaan jokaiseen pöytään yksi sokeripurkki (joka sisältää valkoista ja ruskeaa sokeria sekä makeutuspiölereitä).


Pöytien ollessa valmiita jokaiselle rangolle viedään muletillas setti (en vieläkään tiedä suomennnosta...), yksi tarjotillinen missä on veitsiä, haarukoita ja paperia sekä kahvikuppeja ja kahvilautasia jokaiselle muulle rangolle paitsi terassille. Terassin materiaalit kerätään kärryyn ja jätetään sisälle odottamaan.

Jokainen tiskipiste myös siivotaan, tuodaan puhtaat boksit sekä roskakori kierukka ja yksi tarjotin puhtaalla liinalla jätetään aamua varten. Joku myös laittaa tuolit linjaan aamua varten.

Illallisen loppuvaiheessa valmistellaan myös aamun buffeti. Yleensä kaksi tai kolme ihmistä on tekemässä buffeetia. Lautaset, kulhot, lasit, kupit, teekannut, maitokannut, kananmunakupit, marmelaadikupit sekä aterimet tulee täyttää sekä viedä omalle paikalleen. Aamupalan ja iltapalan buffet järjestelyt ovat erilaisia joten lautasia pitää siirtää paikoista toisiin. Myös kaikki buffetin pöytäpinnat pitää putsata ja kastikkeet siivota ja täyttää.

Tämän jälkeen jos vuoro ei lopu 22:00 tai 22:30 siirrytään yleensä diskoon tai sitten lisätään rangoille pöytäliinoja sekä servettejä.

Diskossa joko kerätään tyhjiä laseja pöydistä tai työskennellään takahuoneessa ja otetaan juomatilauksia. Taka huoneen työntekijä myös yleensä valmistaa kaikki juomat johon kuuluu kahvia tai muuta kuumaa nestettä.
Hän myös siivoaa takahuonetta, vie materiaaleja baariin ja täyttää juomia. Samoin kuin kaikissa muissakik baareissa.

Ehkä nyt muistin kirjoittaa kaikesta ja jos en lisään myöhemmin puuttuvat asiat!

~Ida

Kommentit

Suositut tekstit