13. Lounas

Tarde (o también sudoeste)

Lounas työaika alkaa yleisimmin 12:30 tai 13:30 ja loppuu aikaisintaan kello 15:30 ja myöhäisimpään kello 17:00.
Lisää kuvateksti

Lounas tarjoillaan hotellin alakerrassa allasbaarin kanssa samoissa tiloissa. Lounaalla on buffetti sekä kaksi juomapistettä. Juomapisteillä on tarjolla vettä, limua, viiniä, kaljaa sekä sangriaa joista asiakkaat hakevat itse juomat.

Lounaalla työskennellään joko tarjoilijana tai buffetissa. Minä olen työsjennellyt todella palhon buggetissa lounas aikaan. Tarjoilijana kerätään tyhjät lautaset ja lasit sekä laitetaan puhtaat aterinsetit edellisten lähdettyä aina kello 14:40 asti. Kun kello on noin 15:00 aterinsettejä ei enään lisätä vaan jätetään muutama lähelle tiskipisteitä ja aletaan keräämään suolat sekä pippurit pois tarjottimen kanssa sekä pesemään pöytiä.
Melko epäonnistunuy kuva, mutta menköön.
 Yksi tarjoilijoista valmistelee moletillakset (en tieä suomennosta, mutta paperi jonka sisällä on servetti sekä veitsi ja haarukka), joita tehdään 7 tarjotellista seuraavan päivän lounasta varten.
Sama henkilö täyttää yleensä myös suolat ja pippurit.
Moletillas


Valmiit moletillakset


Lopussa joku tarjoilijoista siivoaa myös kahvikoneen. Jauhekuljot pestään sekä niiden suuttimet ja lisätään jauheita tarvittaessa lisää. Putkista valutetaan nappia painamalla kuumaa vettä ja näin puhdistetaan putkistot. Kahvikoneen sisältä notetaan pois kaikki ja pestään, jonka jälkeen laitetaan kulhot takaisin koneeseen. Pestään kahvialusta sekä tyhjenntään ja myös kahvikoneen ulkopimnat, napit ja alustat pestään, jonka jälkeen otetaan avain pois joka sulkee koneen ja jätetään se koneen sisälle.

Ensimäinen tiskipiste, joka sijaitsee lähempänä altaita suljetaan noin klo. 14:45, jolloin kaikki likaiset astiat viedään yhteen tiskipisteeseen lähemmäksi keittiötä. Tämä tiskipiste suljetaan noin klo. 15:10, jonka jälkeen astiat pitää viedä suoraan tiskihuoneeseen (ja tässä vaiheessa toivotaan että pääsee auttamaan buffetissa). Kun tiskipisteet ovat suljettu tarjoilijat pesevät ne ja laittavat tarjottimen roskiksen päälle merkiksi muille sulkemisesta.

Lounasbuffetti (aina kiireinen);
Buffetissa oleva ottaa itselleen yhden kärryn, jonka päälle laitetaan liina ja kärryyn kasataan aina kaikki puhtaat lautaset sekä juomat alimmalle hyllylle missä on tyhjä kori(jotta viinit ja vedet eivät tipu tai lennä kärrystä). Buffettiin lisätään kolmea erilaista lautasta (ruokalautasia, jälkiruokalautasia sekä kahvilautasia),kulhoja (soppakulhoja sekä jälkiruokakulhoja), laseja, kahvikuppeja, viinejä, vettä, kastikkeita (ketsuppi, öljyt yms mausteet), aterimia sekä katsotaan että on pudasta joka paikassa. Lasit kannetaan yleensä kädessä, sillä ne ovat yhdessä korissa ja se on helpompi tapa saada lasit ehjänä perille.
Buffetvastaa
Kärry on jo tehnyt tehtävänsä ja on puhdistuksessa.

Klo.15 suljetaan ensimmäinen juomapiste, joka sijaitsee lähempänä altaita.
Otetaan tyhjä kärry, jossa on elmukelmu sekä pesukulho. Kaikki viinit nostetaan kärryyn ja poistetaan liinat pöydältä sekä pestään pöytien pinnat. Tämän jälkeen laseja kasataan ensin yksipino laitetaan liina väliin ja seuraava kerros laseja sekä peitetään liinalla. Myös pöydän toisessa päässä olevaan "koloon" kasataan  laseja noin 2-3 korkuinen pino.

Kaljahana pestään sekä laitetaan kelmu ympärille ja tämän jälkeen pestään limuhanat ja poistetaan limuhanoista suuttimet ja laitetaan ne lasiin jossa on kuumaa vettä ja peitetään se kelmulla, myös limuhanat peitetään kelmulla ja suljetaan avaimella. Suuttimet laitetaan limukoneen alle olevaan kaappiin odottamaan seuraavaa päivää. Limukoneen sekä kaljahanan alla olevat ämpärit pestään sekä limukoneen alla oleva ritilä.
Siivouken jälkeen mennään sisälle ja yhdistetään viinit, tyhjennetään jää ämpäri, viinikulho sekä palautetaan ne oikeille paikoilleen ja laitetaan viinit jääkaappiin, paitsi punaviinit jotka pysyvät huoneen lämmössä.

Ensimäisen juomapisteen suljettua lisätään buffettiin taas tarvittavat astiat ja välineet.

Klo.15:30 lounas loppuu ja suljetaan toinen juomapiste. Täysin samalla tavalla, mutta tässä juomapisteessä sijaitsee myös vedet sekä lisäksi sangriahana, joka pestään ja suljetaan samalla tavalla kuin kaljahanakin. Vedet ivat muovikorissa missä on liina ja jäitä ja koko systeemi nostetaan kärryyn sekä tyhjennetään sisällä jäistä ja laitetaan liina pyykkiin sekä palautetaan kori omalle paikalleen väärinpäin. Kun juomapiste on suljettu viedään loput puhtaat astiat buffettiin ja aletaan siivoamaan sekä sulkemaan buffettia.


Aina tarkitetaan että kaikki liinat kulhojen, kastikkeiden ja lasien alla ovat puhtaita ja tarvittaessa vaihdetaan ne. Kun laseja, lautasia ja kulhoja ei ole lisää ne peitetään liinoilla. Tämän jälkeen täytetään kaikki aterimet (isot haarukat x2, isot veitset x2, pienet haarukat, pienet lusikat x2, isot lusikat x2, leipäveitset sekä pikku lusikat, jotka  viedään baariin) ja jätetään ne sisäpuolelle liinan alle odottamaan seuraavaa päivää. Kastikkeet yhdistetään, pestään ja lisätään tarvittaessa puuttuvia asioita sekä peitetään liinalla.
kipoika Hairo ja mä

Kun lounas on loppunut siirrytään baariin työskentelemään. Baarissa olen saanut tehdä drinkkejä, kahveja sekä seuraavan päivän mehut sekä valmiit alkoholit. Baarissa putsataan pintoja haetaan pöydistä tyhjät lasit sekä tehdään tietenkin juomia. Tällöin on tarjolla myös leipiä ja kakkuja, jotka on aseteltu vitriiniin tiskipisteelle.


Klo. 17:00'baaria aletaan sulkemaan ja kikki alkoholit viedään sisään, lasit peitetään ja juomalolerot lukitaan. Kaikki hanat pestään ja kelmutetaan sekä ulkopöydät ja baaritiski pestään, sama tehdään myös sisäpöydille. Myös baarissa olevat kahvikoneet pestään (toinen samalla tavalla kun ulkopuolellakin oleva) ja järjestellään kaikki siististinomille paikoilleen. Tiskikoneesta otetaan pois suutin, joka pestään ja laitetaan takaisin koneen ollessa tyhjä vedestä.
Baarin siivous on valmis noin kello 18:15-19:00, jonka jälkeen siirrytään yläkerran ravintolaan illallista varten.

Siinä ehkäpä kaikki näin harjoittelijan hommista lounaalla.

~Ida

Kommentit

Suositut tekstit